Bezár

2021

Online szeminárium az olaszországi Macerata egyetem jogi karán

Online szeminárium az olaszországi Macerata egyetem jogi karán

2021. április 08.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2021. március 29-én Dr. Sulyok Márton és dr. Márki Dávid a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közjogi Intézetének két oktatója, dr. Angela Cossiri meghívására online szemináriumot tartott az olasz Macerata Egyetem negyedéves hallgatóinak. A szeminárium témája egy “pandémia-demokrácia” olasz kutatás keretében végzet tevékenység kapcsán a különleges jogrend intézménye köré épült, különös tekintettel a COVID-19 járvány ideje alatti kormányzati, bírósági és alkotmánybírósági kérdésekre.


Zoom1



A mintegy háromórás szeminárium során a hallgatók betekintést nyerhettek a különleges jogrend magyar szabályozásába és más kapcsolódó alkotmányos kérdésekbe. Az óra elsődlegesen arra összpontosított, hogy miként reagált a kormány a járványhelyzetre, milyen rendkívüli intézkedéseket vezetettek be, és ezek az intézkedések miként befolyásolták a mindennapi életünket, a bíróságok és az Alkotmánybíróság megfelelő működését.


A bíróságok működését dr. Márki Dávid két fő – eljárási és igazgatási – szempontból vizsgálta, válaszokat keresve, hogy hogy miként érvényesülhet / érvényesülhet-e a szóbeliség, közvetlenség, nyilvánosság elve a különleges jogrend során, valamint, hogy az ideiglenes szabályok alkalmasak-e a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmére.


Zoom2



Dr. Sulyok Márton az Alkotmánybíróság elmúlt évből származó eseteit elemezte, amelyek valamilyen módon a pandémiával vagy annak szabályozásával voltak kapcsolatba hozhatóak. Olyan kérdéseket vizsgált, mint a kijárási korlátozás megszegése és ezzel kapcsolatos kiutasítás tárgyában született bírósági határozatok ellen benyújtott alkotmányjogi panaszok, a rémhírterjesztés új törvényi tényállásával kapcsolatos panasz, valamint a veszélyhelyzet ideje alatti szülői kapcsolattartás kérdéseinek gyermekjogi és magánszférához kapcsolódó vonatkozásai. A fentieken túl bemutatásra került a 47/2020 (III.18.) Kormányrendelettel szemben benyújtott utólagos normakontroll indítvány tárgyában hozott döntés is, amely többek között a Munkatörvénykönyvben foglaltaktól eltérő szabályok alkotmányossági kérdéseit vetette fel.


A szeminárium sikerét jelzi, hogy a hallgatók a kormányzati járványkezelés, átoltottság és regisztráció, kapcsolódó kormányzati kommunikáció és a járvánnyal kapcsolatos közvélemény vonatkozásában számos kérdés feltevésével és saját véleményük megosztásával aktívan részt vettek az előadást követő vitában, olasz példákat is bemutatva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek