Bezár

2021

Műhelybeszélgetés a polgári perrendtartás első novellájáról

Műhelybeszélgetés a polgári perrendtartás első novellájáról

2021. május 03.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2021. április 15-én a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Megyei Szervezetének és az SZTE-ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézetének közös szervezése keretében egy műhelybeszélgetésre került sor a polgári perrendtartás első novellája vonatkozásában.


A rendezvény célja kifejezetten az volt, hogy a Pp. által leginkább érintett két jogászi hivatásrend – a bírók és az ügyvédek – szemszögéből ismertesse a legfontosabb módosításokat és azok lehetséges gyakorlati hatásait, hiszen a novella rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A bírói kar részéről Dr. Komáromi Zoltán, a Szegedi Törvényszék tanácselnöke, az ügyvédek részéről pedig Dr. Pető Zsolt, a Kardos-Pető-Törőcsik Ügyvédi Iroda vezetője vett részt. A beszélgetést Prof. Dr. Szabó Imre, az Igazságügyi Minisztérium Polgári Perjogi Kodifikációs Szerkesztőbizottságának korábbi elnöke moderálta. Az eseményt az érdeklődők online követhették, a rendezvény résztvevői a Tanulmányi és Információs Központban, a járványügyi rendelkezések betartásával voltak jelen.


IMG_1966


A műhelybeszélgetést Prof. Dr. Görög Márta, a Magyar Jogász Egylet megyei szervezetének elnöke, intézetvezető nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az új Polgári Törvénykönyvben biztosított jogok hatékony érvényesítésének feltétele az ezt biztosító polgári perrendtartás megléte.


A műhelybeszélgetés során a résztvevők a Pp. valamennyi érintett területére kitértek és különös figyelmet szenteltek a keresetlevél és az érdemi tárgyalási szakban lehetséges keresetváltoztatás kérdéseire. A bírói gyakorlatban ugyanis több probléma is felmerült a Pp. korábban hatályos rendelkezéseivel, amelyet a novella orvosolni próbált. A résztvevők hangsúlyozták a józan észnek megfelelő jogalkalmazás eszméjét, amelyet a Pp. preambuluma megfogalmazott, vagyis hogy a törvény szabályait az észszerűségnek megfelelően kell alkalmazni. A jogalkalmazók a novella számos módosítását pozitívan fogadtak és reményüket fejezték ki a joggyakorlat hasonló fogadtatása érdekében.


IMG_1968


A két órás rendezvény végén a közel száz résztvevőnek lehetősége volt kérdéseket intézni az előadókhoz. Reményeink szerint ezen esemény az első állomása lesz a Pp. novellájának gyakorlati tapasztalatait megosztó szakmai rendezvények sorában.


dr. Szivós Kristóf

tudományos segédmunkatárs


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek