Bezár

2021

Műhelybeszélgetés a büntetőeljárási törvény novellájáról

Műhelybeszélgetés a büntetőeljárási törvény novellájáról

2021. május 31.
2 perc

2021. május 20-án a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Megyei Szervezete és az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete „Az új Be. Novella bírói, ügyvédi szemmel – Mi változott?” címmel műhelybeszélgetést szervezett a hatályos büntetőeljárási törvény első átfogó módosításáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényt  Prof. Dr. Görög Márta, a Magyar Jogász Egylet megyei szervezetének elnöke, Karunk dékánja nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta a jogásztársadalmon belül, az egyes hivatásrendek közötti szakmai diskurzus és a jogszabályi változások nyomon követésének fontosságát a folyamatos szakmai fejlődés érdekében.


buntetoeljarasi_torveny


Ezzel összhangban, a Prof. Dr. Fantoly Zsanett, az Igazságügyi Minisztérium Büntető Eljárásjogi Kodifikációs Bizottságának tagja által moderált beszélgetés résztvevői a módosítással leginkább érintett két büntetőeljárási alany – a védő és a bíróság - szemszögéből vitatták meg a 2020. évi XLIII. törvény legfontosabb rendelkezéseit és osztották meg eddigi gyakorlati tapasztalataikat.


Dr. Müller Csaba, ügyvéd az ebben a formában elsőként a 2017. évi XC. törvényben megjelenő hatékony védelem kapcsán hangsúlyozta a büntetőeljárás alapelveinek fontosságát, kitért a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy, az ún. pre-gyanúsított joghelyzetére és számba vette a többi védőt érintő módosítást is.


Dr. Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője az EBH2019. B.21. nyomán ismertette a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos bírói gyakorlatot, üdvözölte a novella által nyújtott megoldásokat az előkészítő ülés kezdeti problémákra, illetve a fellebbviteli eljárásokat érintő módosítások kapcsán felvetett néhány, továbbra is nyitott kérdést, amelyek megválaszolása jelenleg a gyakorlat feladata.


A köszöntőben megfogalmazottakat és a hasonló műhelybeszélgetések létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a közel kétórás rendezvényt mintegy százan követték online. Az esemény szervezői, a Magyar Jogászegylet Csongrád-Csanád Megyei Szervezete és a Bűnügyi Tudományok Intézete bíznak a további sikeres együttműködésben.


dr. Lichtenstein András

tanársegéd




Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek