Bezár

2014

„Újragondolt negyedszázad: elemzési kihívások és buktatók”

„Újragondolt negyedszázad: elemzési kihívások és buktatók”

2015. július 21.
2 perc

Prof. Dr. Tőkés Rudolf, az University of Connecticut emeritus professzorának előadása a Jogi Karon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék vendégeként Szegedre látogat Prof. Dr. Tőkés Rudolf, az University of Connecticut emeritus professzora. Az amerikai politológus elsőként dolgozta fel monografikus igénnyel a magyarországi rendszerváltás történetét [Hungary’s Negotiated Revolution – 1996; A kialkudott forradalom – 1998], kutatói érdeklődése azóta is változatlan e téma iránt.


November 10-i látogatása alkalmából az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterképzés „Tendencies in European Political Philosophy” kurzusa keretében előadást tart: Democratic Transition in East-Central Europe.


Délután magyar nyelvű előadásra kerül sor: „Újragondolt negyedszázad: elemzési kihívások és buktatók”


Időpont: 2014. november 10. 16 óra
Helyszín: Kari Társalgó


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Könyve előszavából: "Kinek és mi célből íródott ez a munka? Elsősorban a magam, de rajtam kívül a családom okulására írtam, leginkább azért, hogy - főleg a lányom és a fiam - tudják és értsék meg, honnan jöttem. Másodsorban a könyvem a világ angolul olvasó tudományos, külügyi és gazdaságpolitikai szakembereinek készült - írja a kötet magyar kiadásának előszavában a szerző, aki a Connecticuti Állami Egyetemen politikatudományt tanít. - A célom az volt, hogy a bennünk élő magyarságképet árnyaltabbá tegyem. Harmadsorban tanárember lévén, feladatomnak éreztem, hogy a manapság még az egyetemi padokat koptató történelem- és politikatudományokat tanuló nyugati fiatalság rendelkezésére álljon egy olyan munka, mely számukra hitelesen mutatja be az utóbbi negyven év és különösen a magyar demokrácia újjászületésének eddig főként csak epizódjaiban ismert és értett történéseit. S végül - de számomra elsősorban - könyvem fő címzettje a gondolkodó, a hazája sorsa mellett elkötelezett és annak jövőjéért aggódó magyar demokrácia - többnyire rosszkedvű és a napi egzisztenciális gondokat nehezen viselő - fiatal, középkorú és idős polgárainak talán úgy fogalmaznám meg, hogy az igazság felszabadít, vagy angolul: >>the truth shall make you free<<. Vallom, hogy a szabadság, a demokrácia és az Európa felé vezető út nemzeti és a jelen esetben történelmi önismerettel kezdődik. Szeretném hinni, hogy munkám is ezt a célt szolgálja."

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek